A művészeti iskola hagyományrendszere
Iskolánk zeneiskolai tagozata 1995-ben kezdte meg munkáját, Mára 110 növendékkel, 6 tanárral, 6 zenei tanszakon folyik oktatás (furulya, fuvola, gitár, hegedű, rézfúvós, zongora). Büszkék vagyunk arra, hogy iskolánk a települések és a kistérség fontos zenei centrumává vált.

 


2001-ben a táncművészeti tagozattal, azon belül néptánc tanszakkal bővült növendékeink számára a választék, ma két pedagógus vezetésével 123 növendék vesz részt a tagozat munkájában. 2003-ban pedig újabb lépésként képző- és iparművészeti tagozattal, tűzzománc tanszakkal szélesedett iskolánk kínálata. Széles körűen képzett kollégánknak köszönhetően 59 növendékünk számos hazai és külföldi kiállítás és pályázat rendszeres résztvevője, díjazottja.

Az utóbbi évek örömteli eredménye, hogy olyan növendékek érdeklődését is felkeltette művészeti oktatásunk, akik általános iskolai tanulmányaikat nem nálunk végzik, mégis a művészeti órákat nálunk látogatják (10 fő).

Nagy öröm számunkra, hogy néhányan a nyolcadik osztályt követően is művészeti iskolánk növendékei maradnak, nem csekély áldozatot vállalva azzal, hogy a mindennapos ingázás (Budapest, Esztergom, Szentendre vagy Vác középiskoláiba) mellett is folytatják művészeti tanulmányaikat (14 fő). Ennek a kitartásnak és lelkesedésnek köszönhető, hogy továbbképző évfolyamokat is tudunk indítani (elsősorban a hangszeres és néptánc tanszakokon).

Iskolánk fiatal művészeti tagozatán egyre több kikristályosodott programról, rendezvényről beszélhetünk, hiszen biztató jelei és eredményei már mutatkoznak azon törekvésünknek, hogy vonzó, megtartó hagyományrendszert alakítsunk ki. Reményeink szerint ezzel nagymértékben támogatni tudjuk iskolánk nevelőmunkájának eredményességét, és érvényesíthetjük intézményünk egyre plasztikusabban kirajzolódó sajátos arculatát.

- Kétévenként megrendezzük a Szigeti Kulturális Szemlét, amely minden alkalommal nagy érdeklődést keltett a szigeti településeken, és szép sikereket hozott iskolánknak. 2008 óta a Dunakanyar településeivel bővült a fesztiválon résztvevők köre.

- Az évente megrendezésre kerülő Monostori Iskolák Találkozójának kezdeményezője és három alkalommal házigazdája is volt Szigetmonostor, ez a rendezvény kiváló alkalom a kulturális kitekintésre, művészeti megmérettetésre is.

- Cserekapcsolatban állunk a bajorországi Biessenhofen iskolájával: mind a német gyerekek fogadása, mind pedig a kétévente esedékes németországi bemutatkozás kapcsán jelentős feladatot vállalnak művészeti csoportjaink és hangszeres növendékeink.

- Januári házi hangversenyeinken minden hangszeres növendékünk játszik, településünkön ilyen nagyszámú ifjú muzsikus korábban soha nem lépett színpadra. 

- Jótékony célú tanári koncertet tartottunk több ízben is, nagy sikerrel. A nagyszámú érdeklődő segítségével zongora vásárlásához teremtettük meg az induló tőkét, illetve beteg növendékünk gyógyíttatását támogattuk.

- Hagyományosan megrendezésre kerülő tanári koncertjeink: Adventi Koncert, Kamara Koncert, Hangszerbemutató Koncertek.

- A 2007/2008-as tanévtől kezdődően Filharmóniai Koncertsorozatot rendezünk, ennek köszönhetően minden pócsmegyeri és szigetmonostori általános iskolás és nagycsoportos óvodás gyermek négy komolyzenei koncerten vehet részt (sokuknak ez egyedülálló lehetőség). A hazai zenei élet olyan kiválóságai voltak vendégeink – többek között – mint a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Kecskés és a Kolompos Együttes, valamint Pest Megye Szimfonikus Zenekara két alkalommal is.

- Néptáncos növendékeink 2005-ben a Brüsszeli Magyar Bálon szerepeltek, 2007 tavaszán pedig a Néprajzi Múzeumban mutatták be műsorukat. 2009 nyarán a budapesti Duna Karneválon mutatkoznak be, 2010 tavaszára pedig a törökországi Izmíri Fesztiválra kaptak meghívást.

- Szakközépiskolába felvételiző, illetve ott már végzett növendékünk is van, illetve zeneakadémiai hallgatóval is büszkélkedhetünk.

- Tanári kamarakórusunk rendszeresen szerepel a községi eseményeken.

- Alapítványunk köré szimpatizánsok, támogatók tábora szerveződött, ill. szerveződik, növelve iskolánk és tagozatunk társadalmi bázisát.

- A művészeti tagozat nem csupán a két község zenei és művészeti központjává kezd válni, hanem egyre meghatározóbb a szerepe a Pilis-Dunakanyar kistérségében is. Hangversenyek, kiállítások, előadások, táncházak szervezésével, volt növendékeink meghívásával mindkét község szellemi arculatának formálásához hozzá kívánunk járulni.

- Községi ünnepségek - hangszeres növendékeink, kórusunk, tánccsoportunk rendszeres közreműködésével:

¦Március 15.
¦Szent Iván-nap
¦Szüreti Mulatság
¦Október 23.
¦Idősek Napja
¦Mindenki Karácsonya


Iskolánk eredményei az elmúlt években


2002
- Megyei Népdaléneklési Verseny, 1 bronz

2003
- Területi Népdaléneklési Verseny, 2 ezüst

2004
- Nemzetközi Gyermek Képző- és Iparművészeti Pályázat,
1 arany, 5 ezüst, 6 bronz

2005
- Országos Gyermek Képző- és Iparművészeti Pályázat,
3 arany, 2 ezüst
- Diákalkotók I. Országos Tűzzománc Biennáléja, II. és III. díj
- Területi Népdaléneklési Verseny, 2 arany, 3 ezüst, 2 bronz

2006
- Diákalkotók IV. Országos Tűzzománc Biennáléja 1 ezüst és Különdíj az iskola számára
- Nemzetközi Gyermek Képző- és Iparművészeti Pályázat,
2 ezüst, 4 bronz
- Területi Népdaléneklési Verseny, 1 arany, 1 ezüst, 3 bronz
- Megyei Népdaléneklési Verseny, 1 arany

2007
- Országos Gyermek Képzőművészeti Pályázat 2 ezüst, 3 bronz

2008
- Egry József Országos Képzőművészeti Pályázat,
dicsérő oklevél

 Fesztiválok:

- Szigeti Kulturális Seregszemle – Elődöntő  Szigetmonostor, 2002. február
- Szigeti Kulturális Seregszemle – Gála  Szigetmonostor,
2002. április
- Eperfesztivál Tahitótfalu, 2003. június 7.
- Szigeti Kulturális Seregszemle – Elődöntő Szigetmonostor, 2004. március 25.
- Szigeti Kulturális Seregszemle – Gála Szigetmonostor, 2004. május 1.
- Eperfesztivál Tahitótfalu, 2004. június 5.
- Lovas Fesztivál Tahitótfalu, 2004. július 3.
- Eperfesztivál Tahitótfalu, 2005. június 4.
- Szigeti Kulturális Seregszemle – Elődöntő Szigetmonostor, 2006. április 21.
- Szigeti Kulturális Seregszemle – Elődöntő Pócsmegyer, 2006. április 25.
- Szigeti Kulturális Seregszemle – Gála Tahitótfalu, 2006. április 28.
- Vízvonal Futófesztivál 2006. május 21.
- Európai Zeneiskolák Találkozója – moldvai csángó gyerekek fogadása, egyházzenei koncert és táncház, 2007. május 19.
- Vízvonal Futófesztivál Szigetmonostor, 2007. május 31.
- Faluforduló Néprajzi Múzeum Budapest, 2007. június 3.
- Eperfesztivál Tahitótfalu, 2007. június 10.
- Tavaszköszöntő Fesztivál Pilisborosjenő, 2008. április 5.
- Dunakanyar Kulturális Seregszemle – Elődöntő Szigetmonostor, 2008. április 26.
- Dunakanyar Kulturális Seregszemle – Elődöntő Pócsmegyer, 2008. április 27.
- Zöldsziget Művészeti Napok Szigetmonostor, 2008. április 29-30.
- Dunakanyar Kulturális Seregszemle – Gála Visegrád, 2008. május 17.


Nemzetközi Szereplés:

- Brüsszeli Magyar Bál Belgium, 2005. február 18.

 

Kiegészítő információk